Tähän blogiin ilmestyy säännöllisen epäsäännöllisesti hajatelmia sekä kantaaottavia mielipiteitä; absoluuttisia totuuksia ;)

tiistai 25. joulukuuta 2012

"Jouluisia" ajatuksia

 Noniin, nyt on jouluruokia syöty, lahjoja saatu ja muutenkin joulutunnelmissa. Jouluinen kulutusjuhla sai minut innostumaan tänne kirjoittamaan taas pitkästä aikaa. Jos haluat vielä pysyä joulutunnelmissa, niin kannattaa lopettaa lukeminen tähän :D 

Eli tässä vähän yön tuomaa ajatustulvaa :P
 
   Jos nyt mietitään, että vaikka kaikkivaltias Jumala tai mikä tahansa ulkopuolinen taho tarkastelisi meidän ihmisten elämää täällä planeetalla, niin voisikohan se olla ylpeä saavutuksistamme, rakastaa meitä tai edes tykätä nykyisestä ihmisestä? Itse ainakin kauhistelen sitä, mitä ihminen on tehnyt tälle planeetalle ja edelleen jatkaa sen rappioittamista tiedostamatta.
 
   Voisi tämä ulkopuolinen taho kauhistella, miten lyhytnäköisiä olemmekaan. Meidän koko talousjärjestelmä perustuukin jatkuvaan kasvuun ja ikuiseen kulutukseen ja mitenköhän se voi olla mahdollista rajallisella maapallolla ja ennen kaikkea maailmassa, missä on rajalliset resurssit?  Ei tietysti mitenkään! Toisin sanoen kusemme omiin muroihimme ja emme sitä edes itse tajua. On se kyllä vähän vaikea nähdä maailman resurssit rajallisiksi, koska tämä planeetta vaan tuntuu niin loputtomalta. 
 
   Meitä jokaista(ihmisiä,yrityksiä, valtioita) ajaa voiton tavoittelu ja voitolla tarkoitan rahaa, mikä on täysin ihmisen keksimä luomus. Tämä käyttäytyminen on kuitenkin nykyisessä maailmassa vain selviytymistä ja nyt tähän selviytymisen oravanpyörään olemme kuitenkin juuttuneet. Voimme toki juosta siinä loppuun asti, kunnes kuukahdamme tai ottaa riski ja hyppää kyydistä pois.
 
   Nykyisin noin miljardi ihmistä näkee nälkää yhtäjaksoisesti ja miljoonia ihmisiä kuolee päivittäin nälkään sekä kaikenlaisiin sairauksiin ja tauteihin köyhyyden seurauksena. Toisaalla taas täällä länsimaissa elellään kuin herrat yltäkylläisessä elämässä ja aikalailla näiden köyhien maiden kustannuksella. Ruokaa riittäisi erittäin hyvin jo nykyisellään jokaiselle ihmiselle maanpäällä, jos se vain jaettaisiin tasan. 
 
   Täällähän mekin Suomessa olemme toistaiseksi tyytyväisinä elämäämme, ostetaan turhanpäiväisi lahjoja, tuhlataan ja kulutetaan, koska vain voidaan ja halutaan. Emme edes ajattele niitä toisia, joilla on asiat huonommin. Tosin kyllähän se ajatus karkaa toisinaan olemassa olevaan kurjuuteen ajoittain esim. median vaikutuksesta. Nämä asiat eivät kuitenkaan kosketa meidän jokapäiväistä elämää, joten kurjat asiat helposti vain sivuutetaan. Kuvittelemme, että olemme sivistyneitä ja oppineita, mutta emme todellisuudessa näe nokkaamme pidemmälle.
 
    Jos multa kysytään, niin emme kyllä ole hirveän pitkälle apinasta kehittyneet, kun emme pysty edes ymmärtämään ympäristömme kantavuutta. Kun tarkemmin miettii ihmisen toimintaa, niin ei se paljoakaan eroa syöpäsolujen toiminnasta. Eihän ne syöpäsolutkaan sitä tiedosta, että levittyään isännässä tarpeeksi pitkälle, isäntä voi kuolla, jolloin myös syöpä menettää elämisen mahdollisuuden. Samalla tavalla me ihmiset tällä maapallolla olemme harkitsemattomasti kasvavia "syöpäsoluja". Ihan samoin tavoin me levitään isännässämme, tuhotaan elämää ylläpitävät ekosysteemit ja pelkäänpä, että me jatketaan samalla kaavalla pisteeseen, missä meilläkään ei ole enää paluuta takaisin. Se on vain hyvin vaikea nykyisessä järjestelmässä muuttaa asioita paremmaksi, sillä esimerkiksi ekosysteemien palauttaminen ei ole tuottavaa ja se tekee niistä kannattomattomia. Jos vaikka kodittomien asuttamisesta voisi tienata, ei kaduilla olisi enää kodittomia. Eli mitään todellista hyvää ei voida saada aikaiseksi, ellei se ole rahallisesti tuottavaa.
 
    Maapallo on kokonaisuudessaan itseään korjaava ekosysteemi ja niin se tulee olemaan mahdollisen ihmisen sukupuuton jälkeenkin. Universumissa on satoja miljardeja galakseja, että on sitä elämää kyllä "luotu" muuallekin, joten ei nyt kuitenkaan pidetä meitä ihmisiä mitenkään erityisinä. Jos haluamme jatkaa ihmisen evoluutiota, Jumala ei meitä pelasta, vaan ainoastaan me ihmiset voidaan siihen vaikuttaa. Meillä on mahdollisuus muuttaa nykyistä suuntaa ja sehän vain vaatii käyttäytymisen muuttamista. Nykyinen tie vie hyvin synkkään paikkaan ja se on jokaisen nähtävä, jotta voimme pyrkiä muuttamaan kohtaloamme.
 
Toinen suunta
 
   Ensimmäinen askel parempaan suuntaan olisi päästä tästä nykyisestä voiton tavoittelun-ajatusmallista eroon. Suomelle tämä tarkoittaisi eurosta irtaantumista, pankkien kansallistaminen ja oman rahan palauttaminen. Kun valtio säätelisi kierrossa olevan rahan määrää, voidaan hyvin vapaasti käyttää resursseja yhteiseen hyvään. Rahan olisi hyvä perustua 100% vähimmäisvarantoon ja arvo perustuu esim. jalometalleihin. Tällä tavoin ei olisi olemassa korkoa, mikä on suurin syy inflaatiolle(koska olemassa olevien kasvavien korkojen kattamiseen, pitää luoda aina vaan uutta lainaa/rahaa kiertoon). Kansa toki olisi jossain määrin "palkkaorjia" kuin nykyisinkin, mutta mahdollisuus olisi ajatella tosissaan kansan hyvinvointia ja olisi myös mahdollisuus vapauttaa ihminen turhista töistä. Eli tähdättäisiin siihen, että mahdollisimman vähän ihmisiä pitäisi olla töissä yhteiskunnan pyörittämiseen ja jatkamaan edsitystä siihen suuntaan. Tämä kaikki mahdollistaisi työpäivät lyhenemisen, eläkkeelle pääsemisen aikaisemmin ja esim. kouluissa voitaisiin kouluttaa ihmisiä myös muuhun kuin vain tekemään tiettyä työtä. Tähdättäisiin kouluttamaan tutkijoita ja todellisia ongelmanratkojia, jotka pystyisivät tekemään tulevaisuudestamme helpompaa. Miksi emme lähtisi oikeasti luomaan sivistynyttä yhteiskuntaa?
 
  Voidaan toki pysyä tässä nykyisessä järjestelmässä, mikä pakottaa suurimman osan väestöstä olemaan orjan lailla töissä, jotta vain olemassa olevaan rahajärjestelmään sitoutuneet valtiot pysyisivät pystyssä. Kannattaa tutkia, mihin tämä tie johtaa, niin ehkä myös huomaat, että asioihin on piakkoin puututtava.
 
    Tätä tekstiä kirjoittaessa tuli vain mieleen kuolemansynnit, niin päätinpä googlata nuo. Eli tässä vielä varhaisen kristinuskon paheet; seitsemän kuolemansyntiä:
  1. Ylpeys (turhamaisuus)
  2. Kateus
  3. Viha
  4. Laiskuus
  5. Ahneus
  6. Ylensyönti
  7. Himo
  Olen elämäni aikana harrastanut kaikkia noita syntejä ja edelleenkin ajoittaista laiskuutta, mutta muista päässyt eroon ja oikeastaan täysin tiedostamatta. Nyt kun noita piirteitä lukee, heti huomaa, että nuo ei palvele mitenkään itseä/henkistä hyvinvointia) eikä suuremmassa mittakaavassa yhteistä hyvää. Jos maailmassa kukaan ei harrastaisi näitä syntejä, eläisimme jo maanpäällisessä paratiisissa.

  Pelastetaanko itsemme vai annetaanko vain torakoiden perii maa? :)
 
P.S. En jaksa nyt oikolukea, joten saattaa olla paljon virheitä :P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti