Tähän blogiin ilmestyy säännöllisen epäsäännöllisesti hajatelmia sekä kantaaottavia mielipiteitä; absoluuttisia totuuksia ;)

torstai 28. kesäkuuta 2012

Rahajärjestelmämme turmiollisuus

   Haluan tässä viestissä tuoda esille rahajärjestelmämme turmiollisuuden. Jotta ymmärrämme tämän, ensiksi pitää kertoa tarkemmin miten kaikki toimii.

   Eli nykyisen rahajärjestelmämme pankit toimivat vähimmäisvaranto-periaatteen mukaan. Pankit joutuvat pitää kaikista talletuksista tietyn prosenttiosuuden tileillä, mikä meillä euroopassa on 0-3%. Loput 97-100% pankit voivat käyttää perustana luodakseen uusia lainoja. 

   Oletetaan vaikka, että joku olisi nyt tallettanut pankkiin 1 000 000€ ja oletaan pankin vähimmäisvarantovaatimuksen olevan 2%. Näin ollen 1 000 000€:sta pankin pitäisi säilyttää 20 000€  vähimmäisvarantona tilillään ja loput 980 000€ pankki katsoo olevan ylimääräistä varantoa, jota voi käyttää uusien lainojen perustana. 

   Olisi loogista ajatella, että 980 000€ kirjaimellisesti lähtisi pois siitä 1 000 000€ talletuksesta, mutta niin se ei kuitenkaan mene. Tämä 980 000€ yksinkertaisesti luodaan tyhjästä ilmasta olemassa olevan 1 000 000€:n lisäksi. Teoriassa 2% vähimmäisvarannon talletus-lainaus-syklissä tämä alkuperäinen 1 000 000€:n talletus voi 50-kertaistua 50 000 000€:ksi. Tätä talletus-lainaus-sykliä kutsutaan virallisesti luotonlaajennukseksi.

   Rahan määrä maailmalla vaan jatkaa kasvuaan aina, kun pankista otetaan lainaa.  Niin oudolta kuin tämä kuulostaa, näin se toimii. Nyt kun eletään virtuaaliaikaa; rahaa ei luoda fyysisesti vaan näpytellään koneella. Nykyään 97% kaikesta maailman rahasta onkin bitteinä kovalevyillä. 

   Oletetetaan vielä, että ihmiset nyt menettäisivat luottamuksensa pankkeihin ja yrittäisivät saamaan rahansa käteisellä, vain murto-osalle ihmisistä riittäisi raha.  Kun vain pieni prosentti rahasta on fyysistä, tällaiseen pankeilla ei ole varaa. Maailma on menossa siihen suuntaan, että käteistä tulee olemaan aina vain vähemmän liikkeellä, mikä pakottaakin ihmisen pitämään rahansa aina jonkun pankin tilillä. Eli suorastaan pakotetaan ihminen luottamaan tämän rahajärjestelmän toimivuuteen. Erilaisilla uusilla säännöksillä ja säännöillä pyritään pitämään kaikki jotenkin kasassa. Minusta näyttääkin siltä, että laastareilla yritetään paikata ampumahaavat.

    Mistä sitten tämä velaksi luotu raha ottaa arvonsa?

   Sehän ottaa sen arvonsa olemassa olevasta rahavarannosta. Eli uusi raha suorastaan varastaa oman arvonsa. Näin tavallinen kansalainen menettää ostovoimaansa liikkeellä olevan rahamäärän kasvun johdosta; rahan arvo alenee ja niin yleisesti eri hyödykkeiden hinnat nousevat. Eli inflaatio on kokonaan luotu tähän rahajärjestelmään ja se onkin toisin sanoen piilossa oleva ja kasvava yleinen vero.  

   Inflaatioon on toki myös muita tekijöitä, mutta perimmäinen syy on kuitenkin rahavarannon kasvattaminen. Kyllähän sitä palkat nousevat ja tehdään eri indeksikorotuksia paikatakseen inflaatiota, mutta ei ne pysy samassa tahdissa inflaation kanssa. 

   Inflaation ja rahavarannon jatkuvaan kasvuun liittyy vielä hyvin olennainen asia, joka on korko. Eli aina pankin laittaesa rahaa liikkeelle,  tähän lainaan sisältyy korko. Kun mietitään, että kaikki raha on pankkien liikkeelle laskemaa ja ne vaativat myös korkoa, mistä olemassa olevasta rahasta tämä korko maksetaan?

   Sitä korosta perittävää rahaa ei ole kierrossa. Eli tavallinen kansalainen joutuu haaliman rahan jostain muualta tai joltain toiselta. Jos tähän ei kyetä, joudutaan maksamaan omasta kiinteästä omaisuudestaan. Eli koron perintäoikeudella pankit saavat kiinnityksen ihmisten todelliseen varakkuuteen ja tämän pankit tulevat loppupeleissä ryöstämään. 

   Koska pankeilla on  koron perintäoikeus, kierrossa tulee aina olemaan vähemmän rahaa, mitä pankeille ollaan velkaa. Eli jos kaikki olemassa oleva raha nyt palautuisi pankeille, silti pankeille oltaisiin velkaa. Jatkuva koron kasvu myös pakottaa pankit ikuisella syötöllä luomaan lisää rahaa kiertoon. 
   
   Koska olemassa olevaa rahavarantoa kasvatetaan, valtioiden on pyrittävä edistää jatkuvaa talouskasvua. Tämä on nykyisen rahajärjestelmän ainoa keino pysyä tasapainossa pitimällä inflaatio kurissa. Joudutaan pitämään tästä jatkuvan talouskasvun ajatusmallista kiinni, jotta koko rahajärjestelmä ei totaalisesti kaatuisi.

   Ihmisen köyhyys, yrityksien konkurssi ja valtioiden kaatuminen on rakennettu tähän järjestelmään ja ne ovat väistämättömiä. Velka kasvaa jatkuvalla syötöllä ja sen joku tulee aina saamaan osakseen. Olemme täysin ehdollistettuja tähän järjestelmään ja selviytyäkseen jokaisen täytyy sopeutua tähän tavalla tai toisella. Tässä pysyminen on ikuista kilpailua ja jatkuvaa työssäolemista.
    Voikin kysyä, että miksi sitten valtiot pysyvät tällaisessa järjestelmässä? 

   Noh, miksi muuttaa järjestelmä, mikä on ollut mitä tehokkain järjestelmä kansan hallitsemiseen?  Onhan se loogisestikin järkevää, että pyritään valjastamaan koko kansa mahdollisimman tehokkaasti ja ohjaamaan kansan käyttäytymistä haluamaansa suuntaan.  

   Tällä rahajärjestelmällä on kuitenkin lyhyt tulevaisuus, sillä ikuiseen talouskasvuun perustuva ajatusmalli ei toimi rajallisessa maapallossa. Myös koko järjestelmä ajaa vain rikkaiden etua ja köyhät jatkavat köyhtymistään. Elämmekin jo sellaisessa maailmassa, missä 1% valtaeliitti omistaa 50% maailman rikkauksista ja tämä kuilu rikkaiden ja köyhien välillä jatkaa vain kasvuaan. 

   Ihmisen on vaikea nähdä koko rahajärjestelmän viallisuus, koska ongelmat eivät vielä ole niin näkyviä meidän yhteiskunnassamme. Onhan ihmisen hyvin vaikea huomata asioita, mitkä eivät ole näköetäisyydellä. Uskonkin suomalaisten tosissaan vasta sitten kyseenalaistavan järjestelmän toimivuuden, kun hyvinvointiyhteiskuntamme peruspalveluiden laatu radikaalisesti heikkenee, lakkautetaan kokonaan tai lisätään veroja ja pakollisia maksuja kansalaisten maksettavaksi. 

   Valitettavasti niin kauan kun meillä menee asiat hyvin, ei ihmiset halua luopua tästä rahajärjestelmästä. Onhan tämä järjestelmä antanut ihmiselle vapauden tehdä asioita ja toteuttaa itseään, kun on vain tarpeeksi ahkera. Ihmiset ovat ikänsä sopeutuneet tähän järjestelmään ja jotkut jopa ovat tienanneet omaisuuksia. Varsinkin ne pitävät tästä viimeiseen asti kiinni, jotka uskovat joutuvansa menettämään elämäntyöllään ansaitut hedelmänsä. Näitä ihmisiä onkin hyvin vaikea taivutella ajattelemaan toisin, sillä ihminen on järjestelmän uhri; omaa etua ajatteleva yksilö.
    Me olemme täysin järjestelmän vankeja ja uudenlaista ajatusmallia ei vain voi hyväksyä. Tätä järjestelmää voikin sinänsä verrata kaikkiin uskontoihin, sillä jokainen joka on pienestä lähtien kasvatettu johonkin uskontolahkoon, hän ei kyseenalaista opittua uskontoa, vaan hyväksyy sen aikalailla ainoana totuutena. Eli ihmiset yhtälailla kyseenalaistamatta uskovat tämän rahajärjestelmän toimivuuteen ja  uskovat sen olevan ainoa totuus. Olemmehan tähän järjestelmään syntyneet ja  ainoa tie jonka me tunnemme. Kaikki nämä ehdollistumiset estävät meitä kehittymään ihmisenä, kun emme kykene ajattelemaan ”laatikon” ulkopuolelle.

        Toisin sanoen olemme kaikki syntyneet laatikkoon, missä olemme viettäneet koko elämämme ja se on sitten ollut koko tuntemamme maailma. Näemme vain laatikon seinämät ja laatikon rikkoutuessa, pyrimmekin paikkamaan sitä sisältä päin. Olemme täysin sokeita näkemään, mitä laatikon ulkopuolella on. Emme uskallakkaan rikkoa tuttua laatikkoa, koska pelkäämme rikkovamme koko maailmamme. Olemmekin ikuisesti tuomittuja tietämättömyyteen, niin kauan kuin pysymme tässä laatikossa.

 Jotkut suorastaan tuohtuvat ja ottavat itteensä kritisoidessani tätä rahajärjestelmää ja suoralta kädeltä tyrmätään, vaikka ei itse osata järkevästi perustella omaa kantaansa. Tämä ei ole mitään salaliittoteroriia, sillä kaikki tieto on avoimesti jokaisen saatavilla, jos edes haluaa asioista ottaa selvää.  

   En ehdota, että mentäisiin takaisin oravannahkoja vaihtamaan, vaan muuttamaan koko rahajärjestelmän rakenteet uusiksi. Itseäni paljon viisaammat ihmiset ovat kehittäneet vaihtoehtoisia rahajärjestelmiä, mitkä ajaisivat tosissaan koko väestön etua. Ensiksi toki ihmisten pitäisi ymmärtää nykyisen järjestelmän viallisuus, jotta he edes voisivat ajatella erilaista vaihtoehtoa.

   Suomen kannalta olisi tärkeää, että etukäteen huomataan viat, jotta tarpeeksi ajoissa pystyttäisiin aloittamaan uuden järjestelmän rakentamista. Tässä vaiheessa varmasti kuulostaa hyvinkin ideologiselta. Pakko on kuitenkin yrittää, koska mahdollisuus on olemassa. Täytyy ”vain” herättää valtaosa kansasta. Olemme nimittäin jo silloin tuomittuja epäonnistumaan, jos emme edes yritä.

   Niin vihreältä kuin se kuulostakin, luonnon kantokyvyn huomioon ottaminen täytyisi olla tärkein arvo, jos haluamme ihmiskuntana selviytyä. Raiskaamme ympäristöä sellaista tahtia jatkuvan talouskasvun nimissä, mitä maapallomme ei tule enää pitkään kestämään. Tämän rahajärjestelmän takia ihminen onkin tuomittu tuhoamaan itse itsensä. 

   Maailman fossiiliset polttoaineetkaan eivät kestä loputtomiin. Öljyvarannot ovat ehtymään päin ja silti öljyn tarve maailmalla jatkaa kasvuaan. Rahajärjestelmä tulee kaatumaan viimeistään silloin, kun öljyvarannot hupenevat. Koska maapallon energiakulutuksesta öljyn osuus on 40%, on meidän jatkuvaan talouskasvuun perustava maailmamme hyvin riippuvainen tästä. Eli ehtymisen johdosta,  maailma monelta osin seisahtuu. Tällaista meidän  jatkuvaan talouskasvuun perustuva järjestelmämme ei ole luotu kestämään. En haluaisi luoda uhkakuvia tai ennustella ”maailmantuhoa”, mutta haluan tosi asiat tuoda kaikille tiedoksi.

  Ihminen on selviytyjä ja jos järjestelmää ei muuteta ennen koko järjestelmän totaalista kaatumista, jokainen maa tekee kaikkensa selviytyäkseen; voidaan puhuakkin kolmannesta maailmansodasta, mikä ei ole yhtään liioittelua..  


Tässä vielä hyviä mieltä avartavia linkkejä:

2 kommenttia:

 1. Oot saanu hyvin asian esille. On todellakin paska systeemi.

  Ootkos muuten huomannu jenkkilässä menevän kriisin? USAn valtion velka kasvaa älyttömää tahtia ja nyt se jo hipoaa 80% BKT:sta. Jos verrataan euroopan maihin niin se on nyt aikalailla samassa tilassa kuin Espanja ja oikeestaan pahemmassa sillä USA ei aio muuttaa kuluttavaa politiikkaansa.

  http://www.economist.com/content/global_debt_clock

  4 vuotta eteenpäin tällä niin USAN valtion velka pyörii siinä 100% BKTstä. Että saattaapa tuo rahajärjestelmä kokonaan kaatua hyvinkin nopeasti.

  Tekstiesi perusteella voisin sua käydä äänestyttämässä jos vaan asuisin samalal paikkakunnalla :D

  VastaaPoista
 2. Yritän tuoda asiat esille parhaani mukaan. Olen kylläkin vähän toistellut aikaisempien viestien asioita, mutta pitääpä noita toistaa, jotta jää paremmin mieleen :)

  Olen tietoinen siellä tapahtuvasta toiminnasta. USA on todellakin vaikeassa paikassa tällä hetkellä. Itse olenkin ahkerasti seurannut meneillään olevaa presidentinvaaleja. Nyt on menossa republikaanien sisäiset vaalit, jonka voittaja asettuu Obamaa vastaan. Nyt näyttäisi sen olevan Mitt Romney. Tosin eri osavaltioiden valitsijamiehet kokoontuvat vasta 27.8. päättämään siitä, kuka otetaan republikaanien ehdokkaaksi; Ron Paul tai Mitt Romney.

  Itse olen pitkään seurannut Ron Paulia ja toivonkin sen asettuvan Obamaa vastaa. Ron Paul onkin ainoa ehdokas, joka ajaa asiaa kaataakseen USA:ssa rahajärjestelmää hallinneen ja perustuslakia rikkovan "Liittovaltioiden Vararahaston"(Federal Reserve), johon meidän koko rahajärjestelmäkin perustuu. Ron Paul haluaisikin muuttaa asiat niin, että rahan arvo perustuisi taas kultaan/hopeaan. Näin se oli alunperin tarkoituskin. Paul myös haluaisi vetää maansa joukot kotiin kaikista armeijan tukikohdasta, joita heitä on yli 150 maassa.
  .
  Kannattaa katsoa youtubesta Ron Paulin pitämiä puheita ja ajatuksia. Hänellä on jo maassa hyvin laaja kannatus, mikä jatkaa kasvuaan rahakriisin syventyessä. Jos hänestä ei tänä vuonna tule presidenttiä, niin 2016 tulee olemaan hyvin varmasti, jos on vielä hengissä.

  Obama ja Romney on kumpikin ihan samanlaisia. He tulevat kumpikin jatkamaan maansa harjoittamaa nykyistä ulkomaanpolitiikkaa. Tätä heidän talous ei tule kestämään ja niin heidän valtion velka ei voi muuta tehdä, kun jatkaa kasvuaan.

  USA on velkaa Kiinalle mielettömiä summia ja saakin nähdä mitä tapahtuu, kun maa ei pysty maksamaan velkojaan. Eletään hyvinkin mielenkiintoisia aikoja...

  VastaaPoista